Als rijke landen de strijd aangaan met COVID-19, groeit de angst voor lage-inkomenslanden.

0

Terwijl Europa en de Verenigde Staten worstelen om de pandemie van het coronavirus in te dammen, waarschuwen hulpgroepen dat zonder maatregelen miljoenen mensen zouden kunnen sterven in lage-inkomenslanden en oorlogsgebieden zoals Syrië en Jemen, waar de hygiënische omstandigheden toch al rampzalig zijn.

De uitbraak heeft zo’n 580.000 mensen besmet en meer dan 26.000 mensen over de hele wereld gedood, nadat ze in december vorig jaar in China was opgedoken.

In heel Afrika zijn de officiële cijfers nog steeds relatief laag met 83 doden en meer dan 3200 bevestigde gevallen op vrijdag, volgens de Afrikaanse Unie.

Maar hulpgroepen slaan alarm over de potentieel verwoestende gevolgen van een ernstige uitbraak in landen met een laag inkomen en met conflicten, waar de gezondheidszorgsystemen aan flarden zijn geschoten en de hygiënische omstandigheden slecht zijn.

“Vluchtelingen, gezinnen die uit hun huizen zijn verdreven en mensen die in een crisis leven zullen het hardst door deze uitbraak worden getroffen,” zei het International Rescue Committee (IRC) in een verklaring.

Misty Buswell van het IRC zei dat gebieden zoals de laatste opstandige provincie in het door oorlog verscheurde Syrië, Idlib, die al een humanitaire crisis doorstond voordat de pandemie begon, bijzonder bedreigd waren.

Tun Sie mir einen Gefallen: Bitte TEILEN Sie diesen Beitrag.

“Een gebrek aan voedsel, schoon water en blootstelling aan koud weer hebben al honderdduizenden mensen in slechte gezondheid achtergelaten, waardoor ze nog kwetsbaarder zijn,” zei Buswell, en voegde daar de verwoesting in Idlib aan toe die “onvoorstelbaar” zou kunnen zijn.

Niet genoeg

Over de hele wereld hebben drie miljard mensen geen toegang tot stromend water en zeep, die de meest elementaire wapens zijn om zich tegen het virus te beschermen, waarschuwden VN-deskundigen.

“Vaak je handen wassen is de meest effectieve manier om je te beschermen tegen het coronavirus, maar wat zal meer dan de helft van de Jemenitische mensen die geen toegang hebben tot veilig water doen?” tweette het Internationale Comité van het Rode Kruis in Jemen zondag.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres gaf vorige week een duidelijke waarschuwing: “Als we het coronavirus als een lopend vuurtje laten verspreiden, vooral in de meest kwetsbare gebieden van de wereld, zou het miljoenen mensen doden.”

Het hoofd van de VN kondigde woensdag een humanitair hulpplan aan, met een oproep voor 2 miljard dollar om de armste en meest kwetsbare mensen ter wereld te helpen.

“Maar we weten nu al dat het niet genoeg zal zijn,” zei Delphine Pinault, Oegandese landdirecteur voor de humanitaire organisatie Care.

Schuld kwijtschelden?

Nadat de G20-landen 20 biljoen dollar hebben toegezegd voor de wereldeconomie om de voorspellingen van een diepe recessie tegen te gaan, zei ook de internationale hulporganisatie Oxfam dat zelfs dit niet voldoende was.

“Op de dag dat het Imperial College London heeft gewaarschuwd dat er bijna 40 miljoen levens verloren kunnen gaan zonder dringende actie,…

Share.

Leave A Reply