De angst voor huiselijk geweld neemt toe als miljoenen mensen worden opgesloten in een virus.

0

Met gezinnen in heel Europa die thuis blijven om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, neemt de angst toe voor een golf van huiselijk geweld.

Van Berlijn tot Parijs, Madrid, Rome en Bratislava hebben verenigingen die slachtoffers van huiselijk geweld helpen, de noodklok geluid nadat Europa China overspoelde om het epicentrum van de pandemie te worden.

“Voor veel mensen is hun huis al geen veilige plek”, zegt de Duitse federale vereniging van vrouwenbegeleidingscentra en hulplijnen (BFF).

Maar de stress veroorzaakt door het sociale isolement verergert de spanningen en verhoogt “het risico van huiselijk en seksueel geweld tegen vrouwen en kinderen”, waarschuwt de vereniging.

En de risico’s zijn niet beperkt tot woningen waar geweld al eerder een probleem was.

Naast de stress die wordt veroorzaakt door opsluiting, vergroten ook de angsten rond werkzekerheid en financiële problemen de kans op conflicten.

Tun Sie mir einen Gefallen: Bitte TEILEN Sie diesen Beitrag.

“Het legt veel druk op de huishoudens”, zegt Florence Claudepierre, hoofd van de FCPE-ouderbond in de Bovenrijn, een regio die zwaar getroffen is door de pandemie in Frankrijk.

Ze zei dat ze verhalen hoort van “ouders die barsten, die niet verder kunnen” in gezinnen die eerder geen problemen hebben gehad.

In China, dat langzaam opkomt na enkele weken van totale lockdown, heeft de vrouwenrechtenorganisatie Weiping een verdrievoudiging van de meldingen van geweld tegen vrouwen gemeld.

In Spanje, dat na Italië de op één na grootste uitbraak in Europa kent, is vorige week een 35-jarige moeder van twee kinderen door haar partner vermoord.

Waar kan ik naartoe?

Elders hebben hulpverleningscentra een daling van het aantal hulpvragen opgemerkt, wat ook niet noodzakelijkerwijs als een goed teken wordt gezien.

Voor kinderen, jongeren en vrouwen die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld – geestelijk of lichamelijk – betekent de huidige situatie “voortdurend beschikbaar zijn” voor misbruik door de dader, benadrukt de Duitse federatie.

Beslissingen om scholen, sportclubs en jeugdcentra te sluiten zijn belangrijk om de verspreiding van het virus tegen te gaan en te voorkomen dat ziekenhuizen worden overspoeld, erkent Rainer Rettinger, die aan het hoofd staat van een Duitse kinderbeschermingsvereniging.

Maar “wie ziet en hoort er nu misbruikte kinderen?” vraagt hij.

“Nu is ook het geweld beperkt. Daar zijn we bang voor”, zegt Martine Brousse, hoofd van de Parijse organisatie La Voix de l’Enfant.

Nu regeringen miljarden in hun economieën en gezondheidsdiensten pompen, moeten ze “het belang van gelijkheid en fundamentele mensenrechten niet uit het oog verliezen”, aldus Beatrice Fresko-Rolfo, de algemeen rapporteur voor geweld tegen vrouwen voor de parlementaire vergadering van de Raad van Europa.

Verenigingen voor huiselijk geweld zijn…

Share.

Leave A Reply