De ‘Super-spreader’ goeroe zet Indiaanse dorpen op scherp.

0

Minstens 15.000 mensen die het coronavirus van een ‘super-spreader’ goeroe hebben gevangen, staan in het noorden van India onder strikte quarantaine nadat de religieuze leider van de Sikh aan COVID-19 stierf.

De 70-jarige goeroe, Baldev Singh, was teruggekeerd van een reis naar het Europese virusepicentrum Italië en Duitsland toen hij in meer dan een dozijn dorpen in de staat Punjab ging prediken.

Het heeft een van India’s ernstigste waarschuwingen met betrekking tot de pandemie uitgelokt en er worden speciale voedselleveringen gedaan aan elk huishouden onder nog strakkere beperkingen dan de 21-daagse landelijke verblijfspapieren die door de regering worden opgelegd.

“De eerste van deze 15 dorpen werd verzegeld op 18 maart, en we denken dat er 15.000 tot 20.000 mensen in de verzegelde dorpen zijn,” zei Gaurav Jain, een hogere magistraat voor het district Banga, waar Singh woonde.

“Er zijn medische teams op stand-by en regelmatig toezicht,” vertelde hij AFP op vrijdag.

Negentien mensen die in contact met de predikant waren hebben al positief getest voor het nieuwe virus, zei Vinay Bublani, een lokale plaatsvervangend commissaris van de politie.

Tun Sie mir einen Gefallen: Bitte TEILEN Sie diesen Beitrag.

Er wordt gewacht op resultaten van meer dan 200 anderen.

De goeroe en zijn twee medewerkers, die bij hun terugkeer uit Europa ook al positief geteste zelfisolatiebevelen hebben, waren op hun preektocht tot Singh ziek werd en stierf.

De zaak heeft India verdoofd en een populaire Punjabi-zanger uit Canada, Sidhu Moose Wala, heeft een lied over Singh uitgebracht dat in minder dan twee dagen meer dan 2,3 miljoen keer is bekeken op YouTube.

“Ik gaf de ziekte door… zwervend door het dorp als een schaduw van de dood,” zeggen de teksten van het lied, dat Punjab’s politiechef Dinkar Gupta heeft aangemoedigd om naar te luisteren als een waarschuwing.

Met 873 bevestigde gevallen van het coronavirus en 19 sterfgevallen, is de tol van India lager dan andere landen die door de pandemie zijn getroffen, maar deskundigen zeggen dat veel infecties niet zijn ontdekt door een gebrek aan testen.

In de stad Bhilwara in de staat Rajasthan is een soortgelijk alarm afgekondigd nadat er twee van de 19 virusgevallen waren overleden.

Er zijn geen details gegeven over de bron van de cluster, maar er is een kilometer (0,6 mijl) no-go gebied verklaard rond een ziekenhuis dat wordt gebruikt om slachtoffers te behandelen.

Share.

Leave A Reply