Viruspreventiemaatregelen worden in delen van Afrika gewelddadig.

0

De politie stak traangas af bij een menigte Keniaanse pendelaars op de veerboot toen de eerste dag van een coronavirus avondklok van het land in de chaos gleed. Elders werden agenten gevangen genomen in mobiele telefoonbeelden die mensen met knuppels in elkaar sloegen.

Viruspreventiemaatregelen hebben in delen van Afrika een gewelddadige wending genomen omdat landen lockdowns en avondklokken opleggen of grote steden afgrendelen. Gezondheidsdeskundigen zeggen dat de verspreiding van het virus, hoewel nog in een vroeg stadium, lijkt op de boog die in Europa te zien is, wat bijdraagt aan de wijdverspreide angst. Gevallen in heel Afrika werden ingesteld om te klimmen boven 4.000 late zaterdag.

Misbruik van de nieuwe maatregelen door de autoriteiten is een onmiddellijke zorg.

Minuten nadat Zuid-Afrika’s drie weken durende lockdown vrijdag begon, schreeuwde de politie tegen daklozen in de binnenstad van Johannesburg en ging achter wat aan met knuppels. Sommige burgers meldden het gebruik van rubberen kogels door de politie. Vijfenvijftig mensen in het hele land werden gearresteerd. Het land leidt Afrika met meer dan 1.000 gevallen.

In een schijnbare krachtmeting op zaterdag overviel het leger van Zuid-Afrika een grote arbeidersherberg in de Alexandra township waar sommige bewoners de lockdown hadden getrotseerd.

In Rwanda, het eerste land in Afrika ten zuiden van de Sahara dat een lockdown oplegt, heeft de politie ontkend dat twee burgers die maandag zijn doodgeschoten voor het tarten van de nieuwe maatregelen werden gedood, door te zeggen dat de mannen een officier aanvielen na te zijn tegengehouden.

Tun Sie mir einen Gefallen: Bitte TEILEN Sie diesen Beitrag.

En Zimbabwe, waar de politie wijd door rechten van de mensgroepen voor dodelijke hardhandig optreden wordt gekritiseerd, wordt geplaatst om een drie wekenslot op Maandag in te gaan. Het handvol virusgevallen in het land dreigt nu al een van de meest kwetsbare gezondheidssystemen ter wereld te overweldigen.

In Kenia was de verontwaardiging over de acties van de politie snel.

“We waren geschokt door overmatig gebruik van de politie” voor de avondklok die vrijdagavond begon, Amnesty International Kenia en 19 andere mensenrechtengroeperingen zeiden in een verklaring die zaterdag werd uitgegeven. “We blijven getuigenissen ontvangen van slachtoffers, ooggetuigen en videobeelden van politieagenten die het publiek in andere delen van het land vrolijk aanvielen.

Het traangas veroorzaakte honderden mensen die probeerden om een veerboot in de havenstad Mombasa voor de avondklok te bereiken om hun gezichten te raken aangezien zij braakten, spuwden en tranen wegveegden, die de kans van de verspreiding van het virus verhogen, de bovengenoemde rechtengroepen.

Zelfs rapporteerden sommige gezondheidsarbeiders die door politiemannen worden geïntimideerd aangezien zij probeerden om de diensten na de avondklok te verlenen, de toegevoegde verklaring.

“,,Ik doe een beroep op onze mensen om het voor hen zeer onnodig te maken om met politie in dienst te nemen door thuis te blijven,” de Kabinetsecretaresse van Kenia voor gezondheid, Mutahi Kagwe, zei…

Share.

Leave A Reply